Dr. Ahmet Özyiğit 1981 yılında Kıbrıs'ın Mağusa ilçesinde dünyaya geldi. Özgen ve Dr. Savaş özyiğit'in üç çocuğunun en küçüğüdür.
1998 yılında lise eğitimini Türk Maarif Koleji'nde tamamladıktan sonra Amerika'nın Kansas eyaletinde ekonomi alanında lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sonrasında yine aynı bilim dalında doktora eğitimini tamamlayan Özyiğit, bu alanda birçok makale yayınlamıştır.
Sonraları tıp bilimine ilgi duymaya başlayan Özyiğit, University of Nicosia Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi aldı. Bu eğitimin yanı sıra Leeds Üniversitesi'nde Klinik Embriyoloji üzerine yüksek lisans sonrasında University of South Wales'den de Endokrinoloji alanında lisansüstü eğitim aldı.
Eklektik bir akademik geçmişe sahip olan Dr. Özyiğit, özellikle kilo verme, metabolizma ve sağlıklı yaşlanma üzerine klinik çalışmalarını sürdürmektedir. American Academy of Anti-Aging Medicine'in aktif üyesi olan Dr. Özyiğit, hastalarına anti-aging, kilo verme ve beyin fonksiyonu iyileştirici tedaviler uygulamaktadır.

Wellness ve Anti-aging Uygulamaları

Wellness ve Anti-aging Uygulamaları
Kilo Verme
Kilo verme, Yağ Yakımı ve Metabolizma Hızlandırma:
Obezite, çağımızın en kronikleşmiş ve pandemi seviyesine ulaşmış hastalıklarından bir tanesidir. 2023 itibarı ile, yetişkin dünya nüfusunun %13’ü obez, %39’u ise kilolu olarak sınıflandırılmıştır. Erkeklerde %11 olan obezite görülme oranı, kadınlarda %15 olarak gözlemlenir1.
Kilo alımı veya obeziteye olan yatkınlığı belirleyen faktörler, kişinin yeme ve içme alışkanlıkları, hareket seviyesi, uyku kalitesi, çevresel faktörler ve genetik faktörler olarak adlandırılabilir2. Her ne kadar da kişinin metabolizması veya genetik yatkınlığı birer faktör olarak görülse de temeldeki en büyük sorun tüketilen enerji miktarı ile harcanan enerji miktarının birbirine denk olmamasıdır3.
1986-2006 yıllarını kapsayacak şekilde, 20 yıl boyunca süren kapsamlı bir çalışmada belli başlı gıda ve içeceklerin tüketiminin artışı ile kilo artış hızı arasındaki ilişki gözlemlenmiştir. Bu kapsamlı çalışma sonucunda, patates, patates cipsi, işlenmiş etler, kırmızı et, meyve suyu, tatlandırıcılı içecekler, tereyağı ve mısır gevreklerinin tüketimini artıran kadınlarda ciddi bir kilo artışı gözlemlenirken, sebze, meyve, tam tahıllı yiyecekler, yoğurt ve çiğ kuruyemiş tüketimini artıran kadınlarda ise kilo alımı hızı daha düşük veya eksi olarak gözlemlenmiştir. Aşağıdaki tabloda çalışmanın özeti görülmektedir4:

Kişilerin uyku düzeni ve kalitesi de enerji alımı ve harcanması üzerindeki direkt etkisinden ötürü obeziteye olan eğilimi artıran bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Günde 7- 8 saat altında uyuyan lişilerde 24 saatlik enerji harcamasını artırsa da, iştah hormonları üzerindeki etkisinden ötürü kilo alımına sebebiyet verecektir. Yeterince uyumayan ve gece geç vakitlerde ayakta olan kişilerde hormonal değişikliklerin yanı sıra, geç vakitte yemek yeme ve daha sağlıksız gıdalar tüketme eğilimi de artacağından ötürü kilo alımının tetiklenmesi daha da olasıdır5.
Yetersiz uyku ve uyku düzeninin bozulması, özellikle ghrelin (açlık hormonu) ve leptin (tokluk hormonu) üzerindeki etkileri sayesinde kişinin obezite ve tip 2 diyabet riskini artıran bir unsur olarak karşımıza çıkar.
Yetersiz uyku, kortizol seviyesinde yaratacağı artış sebebi ile daha fazla açlık hissiyatı ve yemek yeme ihtiyacını tetikleyecektir. Bununla birlikte, açlık hormonu olarak bilinen ghrelin ve tokluk hormonu olarak bilinen leptin seviyelerinde yaratacağı değişikliklerden dolayı kişinin iştahında artış meydana getirecektir. Aşağıdaki görselde bu ilişkiyi daha net görebiliriz6.

Kişilerin hareket seviyesinin düşük olması da aynı zamanda harcanan enerji miktarının az olmasına ve alınan enerji miktarının vücuttan atılamamasına sebebiyet verecektir. Bu yüzden, hareket seviyesi düşük olan kişilerin kilo alımı ve obezite yatkınlıkları daha fazla olacaktır. Kişilerin hareketsiz olmalarının obezite riskini artırdığı, ve günlük hafif tempolu bir yürüyüşün bile bu riski düşürdüğü klinik çalışmalarla tespit edilmiştir. Aşağıdaki görselde hareketsiz aktiviteler ile hafif tempolu yürüyüş ve obezite riski rakamlandırılmıştır7:

Obezite sadece görüntüsel bir sorun değildir. Obezite sorunu yaşayan kişilerde ciddi sağlık sorunları gözlemlenmektedir. Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, tip 2 diyabet, kanser, romatizmal hastalıklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları, uyku apnesi ve klinik depresyon obezite ile birebir ilişkilendirilmiş sağlık sorunlarıdır8. Bu bağlamda, dünya genelinde gözlemlenen erken ölümlerin %8’inin obezite kaynaklı olduğu raporlanmıştır1.
Hal böyle iken, kilo probleminin önüne geçilebilmesi ve obezite sorununun önlenebilmesi önemli bir kamu sağlığı sorunu haline gelmiştir. Kişilerin daha sağlıklı olması ve kronik hastalık insidansının azalabilmesi, kamunun sağlık harcamalarını da birebir etkileyeceğinden dolayı, özellikle gelişmiş ülkelerde kilo probleminin önüne geçilebilmesi adına etkin kamu sağlığı politikaları uygulanmaktadır.
Dr. Ahmet Özyiğit, gerek klinik çalışmaları, gerekse araştırmaları sonucunda hastalarına kilo kontrolü sağlayacak ve obezite riskini azaltacak tedaviler geliştirerek sunmaktadır. Bu tedavilerin yanı sıra, davranışsal değişiklikler de kişinin sağlıklı yaşlanmasına ve kronik hastalık risklerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.
İlk etapta, kişinin metabolik aktivitesi ve biyokimyasal marker’lerinin tespiti adına kan tahlili yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte kişinin yağ/kas/su kompozisyonunun belirlenmesi de çizilecek olan yolda etkin olacaktır.
Kilo Verme Uygulamaları
Dr. Ahmet Özyiğit'in kilo problemine yönelik uyguladığı yöntemler:
Yaşam Tarzı değişiklikleri
Daha fazla hareket, daha fazla sıvı tüketimi, beslenme vakti kısıtlaması ve beslenme planı
Takviyeler
İnsülin direncine ve hücresel enerji üretimine destek olan gıda takviyeleri.
Peptidler
Tedavi için kullanılan Semaglutide vb. peptidlerin isimleri aşağıda verilmiştir.
Semaglutide
Semaglutide – Glukagon benzeri peptid (GLP1) analoğu olan bu peptid, tokluk hissi vermenin yanı sıra, gıdaların mideden bağırsağa geçişini yavaşlatmakta, ve tokluk hissiyatının uzun sürmesini sağlamaktadır. FDA onaylı olan bu peptid, 6 aylık kullanımda, ortalama olarak kişilerin vücut ağırlığının %15-20’sini vermesini sağlayabilmektedir.
Ticari adları olan Ozempic veya Wegovy olarak da anılan Semaglutide, başta “tip 2” diyabet tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Mekanizması, glukagon benzeri peptid-1’i (GLP-1) taklit etmek suretiyle insulin salınımını artırmak ve glukagon seviyelerini…
MOTS-c
MOTS-c – 16 amino asitlik mitokondriyal bir peptiddir. Özellikle vücudun stres altında olduğu durumlarda nukleus’a translokasyon yaparak metabolik aktiviteyi düzenlemesi ile vücutta önemli bir rolü vardır. Yaşlanmaya bağlı olarak seviyesinde ciddi bir düşüş görülür. MOTS-c peptidinin hormonal ve hücresel bazda önemli rolleri olduğu tespit edilmiştir. Bu rolleri sayesinde insülin direnci ve tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz, obezite ve demans grubu hastalıklara karşı olumlu etkileri olduğu klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle yaşlanmaya karşı olan faydaları9 ve kardiyovasküler risk ve inflamasyon’a karşı olan pozitif etkileri10 sayesinde bu peptide oldukça umut vaad eden bir tedavi şekline evrilmektedir.
Tesamorelin
Tesamorelin – Tesamorelin, özellikle HIV+ hastalarda ilaç kullanımına bağlı oluşan central adipoziteyi gidermek için kullanılmakta olan FDA onaylı bir peptiddir11. HIV+ olmayan kişilerde yapılan çalışmalarda da karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı ve incelme sağladığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, son zamanlarda yapılan bazı çalışmalarda tesamorelin’in yağ yakımı ile birlikte ileri yaşlarda kişilerde kognitif fonksiyonlarda da olumlu etkiler gösterdiğini tespit etmiştir. Her ne kadar da bu tür etkilerin boyutunu ölçmek için daha fazla çalışmalar gerekse de, bu yönde umut vaad etmesi de oldukça olumludur.
CJC 1295
CJC 1295 – 30 amino asit boyutunda olan bu peptid, vücudun kendi büyüme hormonu üretimini artırmayı hedefler. Gerek büyüme hormonu, gerekse IGF-1 seviyelerini yükselterek hem yağ yakımını tetikler, hem de protein sentezini artırarak kas oluşumuna katkıda bulunur. Uyku kalitesinde artış sağlaması ve anti-aging özellikleri de bu peptidi oldukça cazip kılan diğer özelliklerdir. Yapılan klinik çalışmalarda yan etki profili oldukça masum bulunan bu peptid12, henüz FDA’den onay almadığı için halen bilimsel çalışma adı altında uygulanabilmektedir.
Referanslar:
1. Ritchie, H. and Roser, M. (2017) Obesity, Our World in Data. Available at: https://ourworldindata.org/obesity#:~:text=13%25%20of%20adults%20in%20the,of%20energy%20intake%20and%20expenditure. (Accessed: 28 July 2023).
2. Hruby, A. et al. (2016) ‘Determinants and consequences of obesity’, American Journal of Public Health, 106(9), pp. 1656–1662. doi:10.2105/ajph.2016.303326.
3. Faria, S.L. et al. (2012) ‘Metabolic profile of clinically severe obese patients’, Obesity Surgery, 22(8), pp. 1257–1262. doi:10.1007/s11695-012-0651-y.
4. Mozaffarian, D. et al. (2011) ‘Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men’, New England Journal of Medicine, 364(25), pp. 2392–2404. doi:10.1056/nejmoa1014296.
5. Chaput, J.-P. et al. (2022) ‘The role of insufficient sleep and circadian misalignment in obesity’, Nature Reviews Endocrinology, 19(2), pp. 82–97. doi:10.1038/s41574-022-00747-7.
6. Mayer, P. (no date) The impact of sleep deprivation on weight, Biron. Available at: https://www.biron.com/en/education-center/specialist-advice/impact-sleep-deprivation/ (Accessed: 28 July 2023).
7. Hu, F.B. (2003) ‘Television watching and other sedentary behaviors in relation to risk of obesity and type 2 diabetes mellitus in women’, JAMA, 289(14), p. 1785. doi:10.1001/jama.289.14.1785.
8. Pi-Sunyer, X. (2009) ‘The medical risks of obesity’, Postgraduate Medicine, 121(6), pp. 21–33. doi:10.3810/pgm.2009.11.2074.
9. Mots-C (2021) Alzheimer’s Drug Discovery Foundation. Available at: https://www.alzdiscovery.org/uploads/cognitive_vitality_media/MOTS-c.pdf (Accessed: 28 July 2023).
10. Zheng, Y., Wei, Z. and Wang, T. (2023) ‘Mots-C: A promising mitochondrial-derived peptide for therapeutic exploitation’, Frontiers in Endocrinology, 14. doi:10.3389/fendo.2023.1120533.
11. Adrian, S. et al. (2018) ‘The growth hormone releasing hormone analogue, tesamorelin, decreases muscle fat and increases muscle area in adults with HIV’, The Journal of Frailty & Aging, pp. 1–6. doi:10.14283/jfa.2018.45.
12. Teichman, S.L. et al. (2006) ‘Prolonged stimulation of growth hormone (GH) and insulin-like growth factor I secretion by CJC-1295, a long-acting analog of GH-Releasing Hormone, in healthy adults’, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 91(3), pp. 799–805. doi:10.1210/jc.2005-1536.
Semaglutide nedir ve kilo vermek için nasıl kullanılır?
Semaglutide, diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Aynı zamanda kilo vermek için kullanılan semaglutide benzeri peptidler de bulunmaktadır. Bu peptidler iştahı azaltarak ve tokluk süresini uzatarak kilo kaybına yardımcı olurlar.
Semaglutide ne kadar hızlı kilo verdirir?
Kilo verme hızı bireyler arasında değişir. Bazıları birkaç hafta içinde önemli bir kilo kaybı gözlemleyebilirken, diğerleri için sonuçlar daha yavaş gelebilir. Semaglutide benzeri ilaçların, sağlıklı bir diyet ve egzersizle birleştirildiğinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Kilo verme uygulamalarında kullanılan peptidlerin sağlığa bir zararı var mı?
Semaglutide ve benzeri ilaçlar, birçok kişi için uygun olsa da, herkes için uygun olmayabilir. Özellikle hamile kadınlar, emziren anneler ve bazı sağlık sorunları olanlar için uygun olmayabilirler. Doktorunuz, semaglutide benzeri bir tedavinin sizin için uygun olup olmadığı konusunda en iyi kararı verebilir.
Semaglutide benzeri ilaçların olası yan etkileri nelerdir?
Semaglutide benzeri ilaçların yan etkileri arasında bulantı, diyare, kusma, kabızlık ve iştah kaybı olabilir. Daha ciddi yan etkilerin de görülebileceği unutulmamalıdır.